Een snoeppot of koekjestrommel is een functionele en decoratieve glazen pot gemaakt van keramiek of glas, vaak een typisch Amerikaans huishouden en een nietje over de hele wereld. In Engeland worden ze biscuitblikken of -potten genoemd. Het type pot wordt gebruikt om verschillende soorten snoep en andere zoete lekkernijen in te bewaren. Soms worden ze gebruikt om valuta op te slaan, zoals munten, zoals een spaarvarken.

Snoeppotten worden sinds het einde van de 18e eeuw in Engeland gebruikt. Deze potten of koektrommels zijn vaak van glas met metalen deksels. Glazen flessen kwamen, bekend als de Grote Depressie, en de meeste waren gemaakt van glas, meestal met metalen deksels. Steengoed kwam naar voren als een meer trendy keuze voor potten, en veel vroege edities hebben eenvoudige buisvormen, veel versierd met bloem- of bladmotieven, of met opvallende markeringen.

De eerste keramische snoep potje glazen potten werden voor het eerst vervaardigd door de Brush Pottery Company in Ohio. De snoeppot met dezelfde naam was groen en had aan de buitenkant het woord ‘cookies’ gegraveerd. Nadat de beroemde borstelpot was geรฏntroduceerd, herkenden andere fabrikanten het zakelijke potentieel en begonnen het idee te kopiรซren en kwamen met hun eigen versies van snoepglazen potten ontworpen met motieven zoals groenten, fruit, mensen en dieren. Sommige snoepflesjes hadden zelfs eigenzinnige ontwerpen zoals Roodkapje. Tijdens het hoogtepunt van de gouden eeuw van de productie van snoeppotten tussen de jaren 40 en 70, bereikten verschillende fabrikanten van snoepglazen flessen de status van beroemdheid.

De eerste fles van het bedrijf, ‘mammy’ genaamd, wordt beschouwd als een van de meest waardevolle. Als er een intact exemplaar wordt gevonden, kan het voor duizenden dollars worden verkocht. het is ook bekend om fruit- en groenteflessen op te zwepen, maar het zijn de snoepflessen die ongetwijfeld voor zo’n sensatie hebben gezorgd.

Een andere hoog aangeschreven fabrikant van snoeppotten is American Bisque uit Williamstown, West Virginia. Hun unieke snoeppotten (die ook waardevolle verzamelobjecten zijn) zijn versierd met veel beroemde stripfiguren.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *